Logo tasarımı ve yapılan yaygın hatalar nelerdir? Logo tasarımında yapılan hataların başında işletme sahibinin logo tasarımını kendisi yaparak tasarruf etmek istemesidir.
Profesyonel bir iş yapıyorsanız profesyonel görünmelisiniz. Logonuz amatör görünürse işiniz, işletmenizde amatör görünecektir. Logonun amatörce görünmesi yaygın bir durum çünkü işletmelerin yüzü konumunda olan logo için bazı işletmeler maalesef bütçelerini kısıtlı tutar. İşletme sahiplerinin bir arkadaşı ya da bir akrabası logo tasarımı konusunda yardımcı olabilir. Amatör tasarımcıların katılacağı bir yarışma düzenlenebilir ya da çok ucuza tasarım yaptığını iddia eden internet siteleri veya şirketlere logo tasarım işi verilebilir.
Logo Tasarımı Ve Yapılan Yaygın Hatalardan Bazıları:
Logo tasarımı tüm kurumsal kimliğin en önemli ögesidir. Şirketin hizmet alanı , vizyonu , misyonu , hedef kitlesi gibi birçok dinamiğin etken olduğu logo tasarımları bu işte uzman , tecrübesi , estetik duygusu , teknik bilgisi olan logo tasarımı yapan firmalara teslim edilmelidir. Böylelikle işletmeler isteklerine cevap veren , ömürlük , profesyonel bir logoya sahip olacaktır.
Trendleri takip etmek tamamen trendlere yönelik bir tasarım yapmak değildir, logolar işletmelerin kimliğini yansıtmalıdır. İyi bir logo tasarımı zamansız olmalıdır.
Logo, Adobe Illustrator , Corel Draw gibi vektör çalışılan programlarla yapmak en doğrusudur. Bu şekilde logo kalitesini kaybetmeden herhangi bir boyuta ölçeklendirilebilir. Logo tasarımı her durumda (webde ya da baskıda) daha güvenilir , sağlam şekilde kullanılabilir.
İşletmenin isteklerini göz önünde bulundurmamak , taleplere ve ihtiyaçlara cevap vermemek de bir hatadır. Tasarımcı kendi kişiliğini , beğenilerini arka plana atmak zorundadır. İşletmenin istekleri , ihtiyaçları tasarımcının egosu ve kişisel zevkinin önünde olmalıdır.
Yapılan yaygın hatalara devam edecek olursak, çok karmaşık ve çok ince detaylardan oluşan bir logo tasarımı yapmak doğru değildir. Logo tasarımı farklı yerlerde kullanılacağı için bunu düşünerek bir logo tasarımı yapılmalıdır. Küçük boyutlarda basıldığında karmaşık bir tasarım ayrıntıyı kaybedecek ve bazı durumlarda bir leke gibi görünecektir. Bazı karmaşık logoların detaylarını yakından görürsünüz ancak uzaklaşır uzaklaşmaz bu ayrıntılar kaybolur. Böyle bir riske girmek gereksizdir. Her boyutta , her yüzeyde detayları görünecek daha basit tasarımlar daha vurucu etkiler yaratacak ve deforme olma riskini ortadan kaldıracaktır.
Yapılan yaygın hataların bir diğeri de hemen renklendirmek için acele etmektir. Logoyu renklendirmek için acele edilmemelidir. Logo tasarımında logoyu siyah beyaz tasarlayarak işe başlamak daha iyi olacaktır. Logonun kimliği açıkça görülmelidir. İstenen renk denemeleri daha sonra yapılıp son karara bağlanabilir.
Yanlış yazı fontu seçimi logo tasarımlarında hayati hatalardan biridir. Yazı tipi tasarımla uyumlu olmalıdır. Örneğin bir avukatlık firmasının logosunda comic sans fontunu kullanırsanız uyumsuz ve ciddiyetsiz olur. Çok sayıda yazı tipi uyumsuzluk yaratabileceğinden bir arada kullanılmamalıdır. Maximum 2 yazı tipi logo tasarımının okunabilirliğini ve markayı tanımayı geliştirir. Yazı tipi , büyüklüğü , aralıkları tam bir uyum içinde olmalıdır.
Logo tasarımı işletmeyi temsil etmelidir. Eğer bir başkasının logosu gibi görünüyorsa bu bakımdan logo tasarımı başarısız olmuştur. Kimse kendi logosunu başkasında görmek istemez.